#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 26. 4. 2024

Dobrý den, chtěl bych se zeptat , říká se,že věkem se člověk zmenšuje, zajímá mě čím je to způsobeno jestli se nějak mohou zmenšovat kosti nebo je to čistě chrupavková záležitost....je mi 44 a pamatuji si, že mi před 10-15 lety u lékaře naměřili max. 176 cm dnes jen 174. Je tedy možné, že jsem se již začal zmenšovat? A je možné toto zmenšování zbrzdit např užíváním Vápníku a vitaminu D,K nebo popř. výživou pro chrupavku...? Tedy chondroitin glukosamin, hyaluronan a kolagen? Popř. začít vhodně cvičit, momentálně necvičím - dříve ano....Mnohokrát děkuji za dotaz. S pozdravem VB.

Odpověď odborníka, 7. 5. 2024

Dobrý den. V průběhu života dochází ke změnám, které vedou ke zmenšení celkové výšky. Dochází k ochabnutí svalů, vazů, úbytku svalů, které zajišťují vzpřímenou postavu, a také se ztenčují meziobratlové ploténky . Dalším významným faktorem mohou být fraktury obratlů při osteoporoze, které se komprimují. K tomu ale dochází jen u pacientů s osteoporozou nebo při traumatu obratlů.
Popisuje se, že k mírnému zmenšení dochází i během dne při zploštění meziobratlových plotének při úbytku synoviální tekutiny, ale v průběhu noci dochází k regeneraci.
Jistě můžete svou postavu ovlivnit udržováním se v dobré fyzické kondici, udržováním dobrého svalového korzetu, udržováním vzpřímeného držení těla, prevencí osteoporozy (fyz. aktivita, vitamin D, vápník).

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.