#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 16. 9. 2024

Dobrý den,
syn byl dnes na 13.leté zdravotní prohlídce a řešili jsme s paní pediatričkou jeho růst. Synův otec je z rodiny, kde jsou všichni menší postavy. I on byl menší a proto mu během dospívání byly podány hormony na růst.
Jelikož otec je teď vysoký a já mám také 170 cm, nikdo moc neřeší to, že syn už cca 2 roky skoro nevyrostl (doma ho měřím a přírůstky jsou opravdu minimální).... říkají mi, že jsme oba vysocí, že určitě ještě vytáhne, což je za mne s otazníkem.
Prosím Vás o názor, zda to mám nechat být, nebo raději zajít na endokrinologii, aby se případně ještě stihlo s tím něco udělat, než dospěje. Nerada bych situaci podcenila.
Budu moc ráda za Vaši odpověď. Velice děkuji.
Hezký den,
Gábina K. (matka)

Pohlaví dítěte
Výška otce 183 cm
Výška matky 170 cm
Porodní hmotnost 3.89 kg
Porodní délka 50 cm
Délka těhotenství při porodu 40 týden
Dostupné údaje o výšce

9. letech - 146cm
v 11. letech - 155,5cm
v 13. letech - 165cm (měřeno 16/9/2024)

Odpověď odborníka, 8. 10. 2024

Dobrý den, Váš syn roste trvale okolo 75. percentilu, v souladu s výškami rodičů. Mírná kolísání růstového tempa je v období začátku dospívání zcela normální, stejně jako růstové tempo okolo 5 cm/rok, kterým Váš syn v posledních letech roste. Spíše soudím na mírné opoždění dospívání, což je stav, který má vynikající prognózu, pubertální růstový výšvih ho jistě ještě čeká. Vyšetření na dětské endokrinologii nyní nepovažuji za nezbytné.
prof. MUDr. Zdeněk Šumník

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.