#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 18. 6. 2024

Dobry den, syn ma 17mesicu, kdy je drobné postavy na svůj věk.Váží cca 9kg (váženo před měsícem u doktora, ale nevidím rozdíl.) a délku chodila má 11,8 což odpovídá ročnímu dítěti i jeho postava.Objem hlavy má 49cm.
Takže se obávám, že má problém s růstem, protože hlava odpovídá, ale končetiny ne.Dále pro informaci mám ještě staršího syna o 2 roky ,který jebtabulkový a neměl tento problém, délka končetin i váha byla vpořádku.Děkuji za váš názor.

Pohlaví dítěte Kluk
Výška otce 180 cm
Výška matky 165 cm
Porodní hmotnost 3300 kg
Porodní délka 49 cm
Délka těhotenství při porodu 40 týden
Dostupné údaje o výšce

Ve 12měsících měřeno 73cm u doktora.Dnes měřeno doma 79cm.

Odpověď odborníka, 22. 7. 2024

Dobrý den, výška Vašeho syna odpovídá věku i výškám rodičů, nemyslím si tedy, že se jedná o poruchu růstu. Délka chodidla se mezi jednotlivými dětmi výrazně liší, v rámci antropologických vyšetření s ní při běžných kontrolách nepracujeme – na rozdíl například od délky končetin jako takových. Obraťte se na svého praktického dětského lékaře, pokud by měl podezření na zkrácení délky končetin (nikoli pouze chodidla), nebo na jiné známky, které by mohly ukazovat na geneticky podmíněné onemocnění, je možné zvážit vyšetření na genetice. Nemyslím si však, že je to pravděpodobné, tato onemocnění jsou ve své většině spojena s poruchou růstu, která u Vašeho syna zjevně přítomna není.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte.